Snídaně je mnohdy hojně označovaná jako nejdůležitější jídlo z celého dne. Ovšem je tomu skutečně tak? Z výživového hlediska je lepší superlativy spíše šetřit. Velmi důležitá jsou i ostatní jídla a jedna zdravá snídaně jistě nespasí jinak tristní stravovací návyky. Nicméně je opravdu nutné podotknout, že snídaně rozhodně nepatří mezi pokrmy, které bychom měli podceňovat. Snídaně je totiž první jídlo z celého dne a do jisté míry je to právě ona, která ovlivní celý váš nadcházející den. Snídaně proto není dobré odbývat!
Jaké prvky by tedy měla obsahovat zdravá a vyvážená snídaně?
1. Celozrnné obiloviny
Jsou to právě celozrnné obiloviny, které dodávají po ránu vyhládlému tělu potřebný zdroj energie, tolik prospěšnou vlákninu, ale i minerály nebo vitamíny. Nejsou ovšem obiloviny jako obiloviny, je důležité vybírat!
Větší pozornost je potřeba věnovat hlavně marketingovým lákadlům v podobě nápisů na obalu. Cereální, tmavé nebo vícezrnné dokáží spotřebitele velmi často zmást. Ve většině případů se jedná pouze o výrobek z pšeničné mouky s dalšími příměsi.
Celozrnné pečivo, vločky, zdravé kaše nebo snídaňové cereálie ozdobené čerstvým ovocem, oříšky nebo semínky chia jsou pro vás to pravé.
2. zdroj bílkovin
V každém jídle bychom měli mít zastoupené bílkoviny. Ve snídani nás dokážou zasytit na dlouhou dobu a našemu tělu dodají potřebné stavební látky.
Zaměřte se na mléčně výrobky, vejce, šunku nebo nejrůznější pomazánky. U mléčných výrobků si dávejte pozor na obsah cukru, raději volte méně slazené výrobky, které si můžete dle potřeby dosladit. Rostlinné alternativy mléčných výrobků často neobsahují tak velký obsah bílkovin, to je potřeba mít na paměti.
3. Zdravé tuky
Kvalitní tuky dodají tělu potřebné nenasycené mastné kyseliny, které podporují správnou činnost mozku. Najdeme je hlavně v semínkách, oříšcích, rostlinných olejích nebo třeba v avokádu.