Už dávno neplatí, že jídlo pro pořádné chlapy je pouze maso, sýr a mléko. Spíše naopak. „Pouze“ z rostlin se dají vykouzlit chutná, zdravá a výživná jídla. Pokud chcete vyrazit vstříc těmto novým stravovacím návykům, pozorně čtěte dále, protože se dozvíte, jakými základními potravinami vybavit svou kuchyň, aby vám v ní nic nescházelo.
Absolutním základem veganské stravy je zásoba ovoce a zeleniny. Ta by měla být co možná nejpestřejší, mělo by se v ní točit co nejvíce druhů. Pokud si s jejich výběrem nevíte příliš rady, řiďte se jednoduchým pravidlem. Jezte duhu. Může to možná znít trochu šíleně, ale tato vychytávka doopravdy funguje. V praxi to znamená, že se snažíte do svého jídelníčku zařazovat ovoce a zeleninu ve všech barvách duhy. Denně byste tak měli určitě přijmout zelenou, červenou, žlutou, oranžovou a v menší míře také bílou, fialovou a ostatní.
Ihned po těchto dvou položkách přicházejí na řadu obiloviny. Ty jsou skvělým zdrojem složitých sacharidů a rostlinných bílkovin. Zapadají zde ovesné vločky, kuskus, bulgur, rýže, jáhly, pohanka, mouka, quinoa, těstoviny, kroupy a dále také chleba a pečivo. Pohlídejte si, aby právě obiloviny tvořily aspoň třicet procent vašeho denního příjmu.
Luštěniny by v tomto případě měly do jídelníčku určitě patřit. Jsou bohatou nutriční bankou, obsahují velké množství vlákniny a jsou skvělým zdrojem bílkovin. Denně byste měli sníst minimálně jednu porci. Patří zde fazole, čočka, hrách, sójové boby a z nich vyrobený tempeh nebo tofu. Nezapomeňte luštěniny vždy na pár hodin před uvařením namočit, abyste předešli možným nadýmavým účinkům.
Zástupcem ze skupiny tuků budou oříšky, semínka a také oblíbená oříšková másla. Použít můžete arašídové, mandlové, vlašské, slunečnicové či jiné, které preferujete. V menším množství by zdroj tuků měly tvořit také oleje, avokádo a olivy.
K dochucování pokrmů je třeba také nakoupit nějaká ta koření. Řeč je o paprice, kmínu, pepři, soli, bylinkách, česneku a jiných. Určitě také vyzkoušejte lahůdkové droždí, které svou chutí připomíná sýr.
Poslední a nejmenší skupinu by měly tvořit produkty, které jsou zpracované. Máme na mysli veganské majonézy, sušenky, pomazánky, dezerty a ostatní.